NEWSLETTER SUBSCRIPTION Newsletter archive

Rozhovor s majorem Magnusem Hallbergem (SWE), místopředsedou NATO LCGDSS

02.04.2019

Major Magnus Hallberg – interoperabilita na nejnižší úrovni

Na FUTURE FORCES FORUM 2018 poskytl Security Magazínu rozhovor major švédské armády Magnus Hallberg aktivní v rámci oddělení rozvoje Centra pozemního boje (Land Warfare Center). Je důstojníkem s bohatými zkušenostmi z různých funkcí u pěchoty a mechanizovaných praporů. Zastupuje pracovní Skupinu pozemních schopností pro výsadkové systémy (NATO AC/225 Land Capability Group for Dismounted Soldier Systems), a v rozhovoru hovoří o předmětu její činnosti. 

Dobrý den, pane Hallbergu, vítejte v České republice na FUTURE FORCES FORUM. Mohu se vás zeptat, proč jste přijel, co vás na Future Forces Forum přivedlo?
Samozřejmě. Již jsme na Future Forces Foru byli mnohokrát. Zastupuji jednu z pracovních skupin NATO, jde o Skupinu pozemních schopností pro výsadkové systémy (Land Capability Group for Dismounted Soldier Systems), která má přibližně 200-250 členů, odborníků na různé oblasti, na různá prostředí. Několik let jsme s Future Fororces Forum spolupracovali, měli jsme setkání pro podskupiny, v pondělí, v úterý, ve středu pak probíhala konference nebo výstava, a ve čtvrtek a v pátek jsme měli plenární schůzi, kde jsme hovořili se všemi hlavními představiteli delegací NATO. To je tedy důvodem, proč jsem zde.
 
Mohl byste našim čtenářům popsat, co přesně je předmětem vaší skupiny NATO?
Jistě. Je to iniciativa vojáků. Mluvíme o interoperabilitě na nejnižší úrovni, na úrovni vojáka. S námořní pěchotou, námořníky, letci. Hovoříme o STANAGu, doporučeních a dalších dokumentech Aliance. Abychom zajistili, že si vojáci různých národů, když se setkají na bojišti, mohou  vyměňovat informace, munici, různě užívat vzájemně vybavení, atd. To je tedy hlavní smysl pracovní skupiny.
 
Co se vám tady na FFF líbí nejvíce? Vím, že to není snadná otázka, ale můžete na ni odpovědět?
Samozřejmě. Co my považujeme pro sebe za užitečné jako pro pracovní skupinu, je, že Future Forces Forum pro nás zajišťuje zázemí pro setkání, v pondělí, v úterý, ve čtvrtek, v pátek. Ale také přidává hodnotu díky výstavě ve středu, které se mohli účastnit všichni naši experti. Navšítit jednotlivé prodejce, a zapojit se spolu s ostatními. To je důvodem, proč my máme takové akce rádi.
 
Děkuji velice za rozhovor a užijte si FUTURE FORCES FORUM.
Děkuji mockrát.

© 2010 – 2024 FUTURE FORCES FORUM. All rights reserved.